Discurs de l'acte de presentació del dia 6 de febrer

El que em porta a ser aquí avui és un 23 de maig del 2011. Aquella nit, que significa per nosaltres, una dura derrota electoral, aquell veure en els ulls dels meus companys la derrota més aspre, i més amarga; em va fer decidir a fer un pas endavant, i comprometre’m més; per fer tot el possible, tot el que estigués a les meves mans, i a les dels meus companys, perquè el que va ser una dura derrota, a base d’esforç a base de sacrifici es converteixi en la possibilitat de nous horitzons per a les sigles històriques d’Esquerra en aquesta ciutat.
Finalment el que em porta a ser aquí avui, el que em va portar a decidir-me per ser el candidat a l’alcaldia per Esquerra, va ser i és el convenciment i el poder dir avui que estem preparats per tornar, i que tornarem amb mes força que mai!!!!

Han estat tres anys durs, tres anys de travessa pel desert, on malgrat sentir autèntica passió per la nostra ciutat, hem vist com no podíem ajudar tant com voldríem els nostres conciutadans, i això, us puc dir que per algú com nosaltres és molt dur.
Després de la necessària reorganització interna, ens vam marcar l’objectiu d’establir contacte amb totes les entitats de la ciutat. Hem parlat amb moltes, no amb totes òbviament, però sentíem i sentim la necessitat de que allò que volem proposar per la ciutat ha de sorgir de les necessitats dels ciutadans i de les entitats.
A mesura que anàvem trobant-nos amb les entitats, a mesura que anàvem copsant les diferents realitats, les diferents problemàtiques, els diferents anhels, anàvem agafant consciència que el què ara li cal a Sant Feliu, és un canvi global en el marc de relació entre l’administració i el ciutadà; i aquesta és precisament la nostra proposta de futur per la ciutat.

La nostra gran proposta per el Sant Feliu del futur, el motor del nostre treball intern de tots aquests mesos, és la voluntat de construir un veritable govern obert per la ciutat, que esdevingui una nova forma de comunicació permanent i transparent entre l’Administració i els ciutadans, una relació bidireccional, amb el que podem assolir entre tots, la participació efectiva en els processos de decisió, col·laboració i control de l’Administració.
Considerem aquesta proposta com una nova forma de relació entre el govern, l’administració i la ciutadania, i aquest és el model que cada cop més administracions estan escollint per resoldre, o per minimitzar la crisi de credibilitat que avui dia travessa la política.
I és el canvi de model, el canvi de paradigma que nosaltres creiem necessari per la ciutat.
Nosaltres creiem  necessari, i fins i tot urgent que la ciutadania, les entitats, els partits, els treballadors públics, i els càrrecs electes puguin interactuar i participar en el debat del què cal per la ciutat; entre tots han de ser partícips de la definició, la creació i l’avaluació de les polítiques del govern de manera directa.
La nostra proposta es sustenta sobre tres pilars fonamentals, dels quals mai renunciarem, i tota la nostra acció política anirà orientada a ser fidels a aquests principis que són d’una banda
la participació. Creiem en la participació de la ciutadania, empreses, associacions, i professionals en la definició i creació de les polítiques i serveis que ens afecten.
Volem escoltar a tots aquests actors socials i involucrar-los com mai s’ha fet fins ara en l’esdevenir de Sant Feliu, l’Administració només haurà de fer possible la transformació en polítiques i serveis el resultat d’aquest diàleg constant.
Però per nosaltres el gran canvi, és que en el futur que nosaltres imaginem, en el futur que nosaltres proposem ja no n’hi haurà prou amb la participació. Aquest és potser el canvi de mentalitat més important.
Així ens topem amb el segon principi d’aquesta proposta. La col·laboració, és el gran repte perquè l’administració esdevingui tractora de la col·laboració entre tots els agents per desenvolupar els processos dissenyats en la fase participativa.
Nosaltres creiem que no n’hi ha prou, tampoc en crear una política entre tots i implementar-la, sinó que és de vital importància avaluar-ne l’eficàcia, l’eficiència i la conveniència; i és aquí la importància de la col·laboració per respondre a la gran pregunta: com podem millorar?
Per tant proposem un model que pot esdevenir un procés de millora constant, capaç de produir riquesa social, si es fa bé, si es fa molt bé, i amb la implicació de tots.
Però la participació i la col·laboració són conceptes buits si les dades que s’aporten, si la informació que transmet l’administració, el govern local, no és veraç i no és completa.
Així arribem a l’últim dels principis que sustentaran per sempre la nostra acció política, la transparència.
Nosaltres creiem i proposem que en el futur de la ciutat, el govern difongui els seus plans d’actuació i les seves decisions, i que doni resposta ràpida a les preguntes de la ciutadania.
En aquest punt nosaltres sempre utilitzem la mateixa metàfora, ens imaginem l’ajuntament del futur com un gran edifici amb parets de vidre, on cada ciutadà que ho desitgi pugui saber-ho tot de l’administració que té al seu servei, així proposarem un canvi revolucionari en la web municipal per convertir-la en un portal de referència a Catalunya de govern obert, un portal on tothom que ho desitgi pugui consultar totes les dades amb les que treballa l’ajuntament, on s’obrin espais de debat, on es pugui consultar el punt exacte en el que es troba una instància o qualsevol tràmit, en el que pugui saber on van a parar els diners d’aquella multa per aparcar en zona blava, on pugui consultar el vídeo enregistrat de la darrera junta de portaveus, una transparència total i absoluta, on pugui saber l’activitat política de cada regidor....
Nosaltres creiem en Sant Feliu, amb la seva gent, les seves entitats i per això, ja ho fem, però voldrem escoltar-los, i voldrem la seva contribució en la definició i la producció de serveis.

La nostra proposta ens defineix clarament amb allò que som, amb allò que hem estat sempre, per nosaltres això no és res més que el republicanisme del segle XXI, posar a l’abast de tota la ciutadania la decisió dels afers públics.

Comprometre’s amb allò públic amb totes les conseqüències, defensar-ho, i capacitar a la ciutadania com a part important en els afers públics.
Si mirem en el nostre passat recent, quan el 2003, ERC-Sant Feliu proposava la creació d’un Consell ciutadà de comunicació, quan establíem que el consell tenia la potestat de triar el cap de comunicació local i cessar-lo si era convenient, no estàvem fent res gaire allunyat del que avui proposem.
Així doncs avui deixem molt clar el nostre compromís amb el projecte polític que és que Sant Feliu sigui un exemple de govern obert total; amb totes les conseqüències.

Més enllà d’aquesta gran proposta marc, creiem necessari fer un cop d’ull crític a la situació actual de Sant Feliu, i cal dir que més enllà de les limitacions pressupostàries, més enllà de la manca de competències per ajudar als ciutadans amb problemes, els més de 3700 santfeliuencs a l’atur, més enllà d’aquestes limitacions per l’acció de govern, avui denunciem la paràlisi i la manca d’iniciativa i de valentia política del govern actual.
Nosaltres aspirem a governar la ciutat, però a governar-la des del coratge i la valentia d’apostar per polítiques veritablement transformadores...
Així que avui ja ens comprometem a que sigui quin sigui el nostre paper en el futur, proposarem l’estudi de polítiques innovadores, en diferents àmbits; Parc Agrari, polítiques per potenciar els Residus Zero, l’ús de la biomassa com a subministrament energètic pels equipaments públics i fer una aposta decidida, d’una vegada per totes pel riu i per Collserola.
Ens comprometem doncs, a impulsar l’estudi de totes aquestes polítiques, perquè un dia no molt llunyà les puguem veure a Sant Feliu.

Avui estic convençut que aquells que fa més de vuitanta anys van formar el Republicanisme Català a la ciutat, no aspiraven a ser un partit minoritari, ni residual, tant és així, tant van lluitar, que el que ells representaven, i el que avui nosaltres representem, va ser força majoritari en aquesta ciutat....
Nosaltres ens sentim hereus dels seus anhels, i també us diem que no aspirem a ser un partit minoritari, sinó que ens presentem avui aquí amb la intenció de dir-vos que volem ser grans, i que intuïm que Sant Feliu ens necessita grans.
Aquells homes i dones, que van governar la nostra ciutat del 31 al 39 van tenir un paper importantíssim i essencial en la promoció de l'habitatge popular, de creació de sòl industrial on avui hi ha el Matacàs , de la compra del Parc Nadal, i de la lluita per la creació de noves escoles a Sant Feliu
Avui nosaltres ens sentim hereus legítims d’aquell llegat, i sentim l’anhel i la necessitat d’ocupar de nou les més altes quotes de representativitat, per tornar a servir a la ciutat en polítiques que veritablement transformin i millorin la vida de tots nosaltres.

Avui ens presentem aquí davant de tots vosaltres, amb aquest lema de FER-NOS MEREIXEDORS!!
Ens presentem amb tota la humilitat, sabent perfectament d’on venim, i de que ho hem de demostrar absolutament tot.
Per això no us demanem la confiança, sinó que ens presentem davant d’aquests 473 dies que queden pel maig del 2015, dient-vos que farem el possible per guanyar-nos aquesta confiança, i per això la gent d’Esquerra expressem el desig i el compromís roent de Fer-nos mereixedors...

Nosaltres triem tots aquest reptes que he exposat avui aquí, no perquè siguin fàcils, sinó perquè són molt difícils


Moltes gràcies

Comentaris

Entrades populars