Discurs del dia de la República -Memorial Josep Gaspà-


Moltes gràcies a la família Gaspà, gràcies sobretot els que heu vingut fins a França, gràcies de tot cor per l'esforç que heu fet.
Moltes gràcies a la USLA per haver acceptat el nostre reconeixement; ens fa estar molt orgullosos de la tasca feta. 
Moltes gràcies a tots els que heu vingut avui fins aquí a la Plaça Lluïs Companys, a fer-nos costat en aquest acte, és un goig veure la plaça així de plena avui, i ens omple de satisfacció.

M'agradaria començar explicant com va sorgir la idea de fer aquest memorial. Molts dels avui presents recordareu que l’any passat, el 2014, vam voler homenatjar en aquest acte a Jaume Farreras un santfeliuenc, vinculat a ERC, que va ser pres i executat pel feixisme. Quan fa gairebé dos anys els familiars ens van venir a explicar la seva història, ens va impactar, i no vam dubtar en fer-li un reconeixement. Ens va sorprendre que aquesta història hagués estat enterrada en la memòria col·lectiva tant de temps, i que mai ni cap entitat, ni cap institució n’hagués fet ressò. Nosaltres creiem fermament en la recuperació de la memòria històrica i per això d’ara en endavant amb aquest Memorial Josep Gaspà reconeixerem a aquelles entitats que vetllin pel valors republicans, i voldrem retre homenatge a aquestes històries i vivències involucrades amb el republicanisme que hagin estat enterrades.

Quan vam tenir la idea de fer el memorial no vam dubtar ni un moment en posar-li de nom Jospe Gaspà, el primer alcalde de la República l’any 31, del qual ens en sentim hereus del seu llegat polític. Tampoc vam dubtar ni un instant en atorgar-li el reconeixement d’enguany a la USLA, per la seva tasca incansable en pro dels valors republicans.

Però no fem aquest acte per nostàlgia, només, si el fem és per reivindicar que els valors republicans han de ser avui més vius que mai, creiem que la millor manera per superar totes les dificultats que avui com a societat tenim plantejades és apostant pels valors republicans i per atendre les polítiques socials amb una veritable preocupació per la res pública.

Nosaltres com a ERC-Sant Feliu ens sentim hereus, com deia, dels anhels d’aquells homes i dones que van governar la nostra ciutat del 31 al 39. Aquells homes i dones, que tal i com avui, amb unes dificultats econòmiques increïbles van tenir un paper importantíssim i essencial en la promoció de l’habitatge popular, de creació de sòl industrial on avui hi ha el Matacàs , de la compra del Parc Nadal, i de la lluita per la creació de noves escoles a Sant Feliu
Avui nosaltres ens sentim hereus legítims d’aquell llegat i de totes aquelles polítiques i avenços socials que es van acabar amb la irrupció del feixisme.

Nosaltres al costat de molts altres santfeliuencs, com més millor, volem se el fil d’aquella història i anhelem com anhelava el Josep Gaspà les més altes quotes de llibertat.

Per això nosaltres volem ser a Sant Feliu la primavera Republicana.

Moltes gràcies

Comentaris

Entrades populars