Un si amb matisos

Al Ple d’ahir 28 de Juliol ERC-Sant Feliu vam votar si a la moció presentada per ICV, PSC, Veïns per Sant Feliu i el PP. Una moció reflex d’un acord polític per resoldre el llarg conflicte de l’IBI, que tant ha marcat el debat polític.

Hem votat favorablement sobretot per responsabilitat. Perquè volem posar fi, d’una vegada per totes, a un debat que ha durat massa temps. Ha durat massa temps perquè hi ha qui ha actuat massa sovint amb orgull, un orgull que nosaltres creiem que no hi cap en la gestió dels assumptes públics. Un orgull que va fer que aquesta qüestió no es resolgués amb consens i amb negociació des d’un bon principi, el 2013. Un orgull que ha fet tristament judicilaitzar la vida política santfeliuenca, i que tristament ha fet que hagi de ser una sentència jurídica el detonador per resoldre la qüestió. 

Diem que si a aquest acord i ho fem amb el cap perquè amb el cor votaríem una altra cosa. Votaríem una altra cosa per dos motius. Perquè creiem que en una qüestió tant greu com la que hem viscut ens sembla inadmissible que ningú hagi demanat disculpes encara. El què ha passat ha causat un perjudici a la ciutadania de Sant Feliu per una errada negada mil vegades, però per una errada comesa per l’administració. Que menys que demanar disculpes a la ciutadania?

Calen responsabilitats, creiem que si el govern de la legislatura passada va decidir aprovar l’IBI en un termini no legal, va ser perquè suposadament els responsables jurídics de l’Ajuntament van induir a cometre aquest error. Qui es responsabilitza d’aquest error? Algú hauria de retre comptes, i això quan fa un mes de la sentència encara no ha passat.

Votem a contracor també per una qüestió molt rellevant. El grup municipal d’Esquerra no s’ha sentit interpel·lat pel govern de la ciutat per res en aquesta qüestió, d’ençà que va sortir la sentència. Hem estat informats, cert, però ens hem trobat amb un acord ja cuinat, del qual hem sigut simples espectadors. No hem estat cridats per negociar aquest assumpte. Tal com va quedar configurat el Ple municipal en les passades eleccions, tal com alguns van interpretar les lliçons que donaven els resultats, creiem que la negociació s’hauria d’haver produït d’una altra manera, només per això ja haguéssim votat en contra la moció. Hagués sigut desitjable un altre tracte del govern cap a ERC. Prenem nota que aquest govern només ens busca quan no té les votacions garantides, és una llàstima, però la realitat, a hores d’ara, és aquesta.  

Però malgrat tot votem que si a aquest acord. Malgrat totes les incerteses que ens genera pel futur econòmic de l’Ajuntament. Agafem la paraula donada pel govern que, davant de la nostra insistència, ens va garantir que amb aquesta decisió no es posaven en risc ni la prestació de serveis, ni el sanejament econòmic de l'Ajunatment.

Prestació de serveis i sanejament econòmic són dues qüestions fonamentals per ERC. Ara per ara dubtem que l’ajuntament no noti el gairebé 1.200.000€ de menys en els tres propers exercicis pressupostaris. Si passa serem inflexibles. Si en els propers anys empitjoren indicadors econòmics com el deute total, la ràtio d’endeutament, o la pressió fiscal (augmentant altres impostos), ERC demanarem també responsabilitats. 

Amb tots aquests ingredients sobre la taula creiem que amb aquest vot afirmatiu ERC dóna un vot de confiança, tal vegada, massa gran al govern. 

Però creiem imprescindible donar suport per acabar aquest conflicte. 

Esperem i desitgem que el govern estigui a l’alçada del suport que rep d’Esquerra Republicana.   

 

Comentaris

Entrades populars