Debat de mig mandat

Foto: Marc Rius (Fet a Sant Feliu)

Dijous passat a l’Auditori del Palau Falguera va tenir lloc el debat de mig mandat amb la presència de tots els grups municipals de l’Ajuntament. Un debat molt ben organitzat i conduït pel Fet a Sant Feliu i per Ràdio Sant Feliu. Des d’aquí el meu agraïment.
Una llàstima la poca assistència de públic a l’Auditori, una qüestió que ens interpel·la tant a organitzadors, com sobretot els que hi vam participar. Diuen, diuen, diuen que la "falta de morbo" en comparació a fa quatre anys n’és la causa. Jo dic que és molt mala senyal si el morbo ha de ser l’ingredient que porti santfeliuencs a ser espectadors d’aquests tipus de debats. En tot cas, aquest debat tant com el que es fa en campanya és un exemple, i una molt bona notícia per la ciutat.
Un debat estructurat en dues parts. La primera part sobre ciutadania. Es van analitzar la tarificació social: ERC estem absolutament d’acord en el fons, és indispensable que la gent amb pocs recursos, o que no té ingressos, pugui gaudir dels serveis municipals, de tots; i inclús es podria anar més enllà i parlar de tarificació social en taxes o en l’IBI. Però és un model que s’ha de polir, fer-lo més just, tendint a un model on l’important és de quants diners disposa cada mes el ciutadà (la renta disponible) i no els ingressos que té; seria una discriminació més eficient de la que es fa ara.
La Política fiscal (gestió IBI, cementiri, entre d’altres): Pel que fa a l’IBI considerem positiu haver resolt la qüestió. Amb les actitud idònies de diàleg, negociació i consens ja s’hagués pogut resoldre molt abans. La Sentència de l’IBI deixava clar que l’administració havia comés un error greu pel que fa al calendari. Un error que considerem inadmissible que ningú s’hagi disculpat. També ho vam dir al Ple, des de la Sentència a l’acord final de la moció ERC no ens vam sentir interpel·lats a formar part d’aquesta consens. Vam votar que si a l’acord, perquè se’ns va assegurar que no es posaran en risc, ni la prestació de serveis de l’ajuntament, ni el sanejament econòmic. Pel que fa el cementiri, és una qüestió que també té l’origen en errors greus de l’administració, sobretot deixadesa en els governs dels 90’s. Sempre hem tingut la impressió que el govern ha posat per davant les condicions del concessionari que els drets del ciutadà.
Participació ciutadana i transparència: Totalment decebedor. Sant Feliu el 2015 va perdre la oportunitat de ser un dels governs del canvi del País. Uns governs que han fet un gir en tarannàs, i en aprofundir en polítiques de participació, col·laboració i transparència. A Sant Feliu ens hem d’acontentar en les molles de la participació en les obres d’estiu. Si ICV volia aprofundir en les polítiques de participació es va equivocar en triar el soci de govern.

En quant a transparència, era molt oportú en aquest debat parlar de transparència, just ara quan fa pocs dies des de ERC hem pogut saber com el govern ha actuat de manera totalment opaca, per la porta del darrera, atorgant una bestreta a un funcionari que supera per molt les quantitats i terminis fixats pel conveni, i que li concedeix sense seguir els procediments establerts http://locals.esquerra.cat/santfeliullobregat La resposta del govern: nervis, i el recurs fàcil de la demagògia més barroera. Saben perfectament que han comès un error majúscul.
Pel que fa a la Lluita contra agressions masclistes/sexistes i xenòfobes (Polítiques d’Igualtat, trasllat de centre de culte,..): ERC, al costat d’altres forces polítiques, hem impulsat el manifest contra l’odi i el racisme. Ni volem, ni permetrem que Sant Feliu repeteixi els capítols de feixisme i discriminació que va viure a finals dels 90 i principis dels 2000.
La segona part del debat va ser sobre ciutat. També dividit en diferents apartats. Sobre soterrament i inversions pendents: Sobre el soterrament vam expressar la nostra desconfiança amb l’executiu espanyol. Sobre inversions vam remarcar que de res serveix fer grans inversions en equipaments sinó hi ha un pla darrera de manteniment. Si la biblioteca, equipament recentment estrenat, segueix amb una dotació anual d‘onze mil euros, d’aquí vint anys necessitarà una inversió d’uns dos milions d’euros altra cop, i això és del tot ineficient.
Pel que fa a espai públic. Planejament i equipaments: vam aprofitar per explicar la nostra visió contraria a l’avantprojecte de modificació del PGM als àmbits del Torrent del Duc, Cimentera i carretera Sanson. Per ERC Sant Feliu cal molta més valentia, començar a parlar d’àrees de transició entre Parc Natural i ciutat, i fins i tot parlar de zones de la ciutat annexionables al parc.
En quan a l’Habitatge compartim els reptes i objectius del Pla d’habitatge, tot i que el Pla no de moment no especifica masses coses, en quan a nombre de pisos i costos. D’altra banda Sant Feliu, malauradament, té molt poques opcions per a poder fer polítiques d’habitatge.
Finalemt sobre l'Impuls a l’activitat econòmica, vaig destacar el bon treball de la mesa pel desenvolupament econòmic i social que any rere any aprova les subvencions de Foment de l’empresa i Foment de l’ocupació. Hi ha d’haver ajudes per obrir un comerç a Sant Feliu. Obrir un establiment a Sant Feliu és més car que en d’altres ciutats, en el primer any de legislatura vam proposar rebaixar la ordenança fiscal numero 9 que és la d’intervenció administrativa en els controls previs per obrir un comerç/establiment. Trobem a faltar un pla pel petit comerç, un viver empresarial, espais de treball creatiu comunitaris i un clúster empresarial de la indústria històrica santfeliuenca.
Foto: Marc Rius (Fet a Sant Feliu)
Des de la perspectiva d’ERC-Sant Feliu, el debat de mig mandat va ser del tot positiu. Va quedar clar que hi ha una alternativa, preparada, rigorosa, i exigent, a un govern que només amb dos anys ja mostra símptomes clars de desgast. Va quedar clar que la oposició hi és a un govern decebedor, encara que no et pot decebre allò que no t’ha generat cap expectativa. Una oposició que fa propostes, contràriament al que injustament va dir l’Alcalde (ai els nervis!!!). Un govern en definitiva de color sèpia.
Acabo amb una cita de Carles Capdevila, que el sindicat USOC ha fet servir per acabar la seva nota informativa relacionada amb el cas de la bestreta:
"alguns ja no saben per a què volien el poder, fa tant que l’exerceixen que només estan ocupats en mantenir-lo".
Seguim!!!!

Comentaris

Entrades populars