Estat autoritari

L’any 2003 el jutge de l’audiència nacional ordenava el tancament de l’únic diari íntegre en  euskera per presumpte vinculació a ETA. En la sentència del 2010 els dirigents del diari van ser absolts de tenir qualsevol relació amb ETA, i el tancament va ser declarat com a inconstitucional.  EL 2012 el tribunal d’Estrasburg va condemnar el Regne d’Espanya per no investigar les tortures al director d’Egunkaria. Tancament de mitjans de comunicació, actuacions fora de la llei, tortures. Tot coincidint en el temps en la il·legalització de tot l’independentisme basc. Era l’estratègia del tot és ETA. Avui mateix sabem que el Tribunal d'Estrasburg condemna l'Estat per la inahibilitació del president del Parlament basc Atutxa.

L’any 2013 el Comissari de Drets Humans de la Comissió Europea va definir la “llei mordaza” com altament problemàtica i fins i tot la ONU va demanar a l’Estat derogar la llei, ja que limitava marcadament el dret de reunió i manifestació; un dels fets més preocupants de la llei era que podia criminalitzar manifestacions pacífiques.

El mateix 2013 15 dels 17 magistrats del Tribunal d’Estrasburg veien que l’Estat vulnerava l’article 7 del Conveni dels Drets Humans. Era el cop del Tribunal d’Estrasburg contra la doctrina Parot, una doctrina penitenciaria que permetia allargar la pena als presos, sobretot els vinculats amb el terrorisme. Estrasburg considerava que els tribunals espanyols vulneraven també l’article 5 del Conveni Europeu dels Drets Humans, i confirmava que la jurisprudència del Tribunal Suprem es va aplicar de forma retroactiva i la Constitució Espanyola prohibeix la retroactivitat.

L’any 2016 la Organització Internacional del Treball (OIT) va constatar que España es vulneren els drets de vaga i les llibertats sindicals, fent èmfasi a la aplicació del article 315.3 del Codi Penal, que estableix penes de presó pels casos de coaccions als treballadors durant les mobilitzacions.

L’any 2015 dos titellaires van passar cinc dies a la presó perquè en la representació d’un espectacle a Madrid les titelles van treure un cartell que deia “Gora Alka-ETA” amb el que pretenien criticar la propietat, la religió, les forces de seguretat i el poder judicial, en paraules seves.

Aquest 2017 el raper mallorquí Valtonyc ha estat condemnat a tres anys i sis mesos de presó per injuries al Rei, per dir textualment que “Borbons són uns mafiosos”. Cal recordar que el 2011 Estrasburg ja va condemnar a Espanya a indemnitzar a Otegi que l’any 2005 ja va seer empresonat per injuries a la Corona .

Son casos que es sumen a la tuitera condemnada a un any de presó per fer acudits sobre l’Almirall Carrero Blanco; o la llibertat amb càrrecs a Joan Coma després d’haver d’anar a l’Audiència Nacional a declara per haver dit al Ple que “abans de fer la truita calia trencar els ous”.  

Aquest any tant el Parlament de Catalunya com el Congrés dels Diputats han obert comissions d’investigacions per investigar l’anomenada “Operació Catalunya” el suposat entramat de les clavegueres de l’Estat per fer la guerra bruta contra l’independentisme, utilitzant recursos públics i el CNI per fabricar proves falses contra dirigent sobiranistes.

Podríem trobar mil exemples d’aquesta deriva autoritària de l’Estat, que no és nova, i s’ha aplicat sempre contra qui ha exercit un mínim de dissidència. He posat casos recents, però podríem omplir cent articles com aquests, només recordant la persecució i tortures a independentistes catalans als noranta en ple esclat de la Barcelona olímpica.

Molts s’han exaltat per les paraules de Pep Guardiola dient que l’Estat era autoritari llegint el manifest a la concentració pro referèndum diumenge passat a Montjuic. Per mi és evident que en Guardiola tenia tota la raó del món, pesi a qui li pesi!!. Tancament de mitjans de comunicació, actuacions fora de la llei, tortures, limitació dels drets de manifestació i reunió, llibertats sindicals no garantides, drets de vaga vulnerats, doctrines penitenciàries contràries a la Constitució, persecució a titellaires, raper i tuitaires condemants. Si, l’Estat és autoritari.  

Comentaris

Entrades populars