Sant Feliu amb l'economia social
Ahir el ple municipal va aprovar adherir l’Ajuntament de Sant Feliu a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària, gràcies a una moció proposada pel Grup Municipal d’Esquerra Republicana. Una moció aprovada amb un ampli consens, només un vot en contra (C’s) i una abstenció (PP) de vint-i-un regidors, i una moció que ha estat molt ben rebuda pels diferents grups que hi han donat suport.
Com hem dit en múltiples ocasions la crisi econòmica està en una insipient fase de superació, però els seus efectes sobre la ciutadania perduren i perduraran durant molt de temps. En aquest marc post crisi les polítiques públiques de promoció econòmica i d’ocupació tradicionals es revelen però insuficients, i és en aquest context en el que apareix amb força l’economia social. Un nou model que ha de permetre resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania mobilitzant millor els recursos endògens i posant per davant les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia.
Les iniciatives del què s’anomena economia social i solidària neixen de l’empenta de veïnes i veïns i prioritzen la satisfacció de necessitats i la utilitat social per davant del lucre. Es tracta d’iniciatives que per aquesta dimensió col•lectiva, com que s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental, són especialment indicades per ser impulsades des dels ajuntaments i altres ens locals.
Els darrers anys, la nova manera de fer empresa i economia ha crescut quantitativament i s’ha diversificat, mostrant un gran dinamisme. A Catalunya tenim milers d’iniciatives de tota mena: cooperatives agràries i industrials, però també moltes d’altres que donen serveis a les persones i les empreses, cooperatives que agrupen comerciants i altres professionals, grups de consum agroecològic, projectes d’economia col•laborativa, entitats de comerç just i de turisme responsable, associacions i fundacions que treballen en el camp social, finances ètiques, empreses d’inserció, horts comunitaris, bancs de terres, grups de criança compartida, bancs de temps, monedes socials, etc.
Les iniciatives de l’economia social i solidària són agents de desenvolupament local bé perquè creen llocs de treball a la localitat i els mantenen o perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors, i perquè, sempre, ho fan promovent l’acció ciutadana i reforçant els vincles comunitaris.
A Sant Feliu aquest nou model també ha fructificat en els darrers anys i per això hem presentat aquesta moció; per consolidar les experiències sorgides i per crear el caldo de cultiu necessari perquè en fructifiquin moltes més.
Què ha de permetre formar part d’aquesta xarxa de municipis?
Formar part de la Xarxa ha de permetre ajudar a enfortir l’economia social a Sant Feliu compartint recursos i treballant de manera conjunta entre els municipis membres.
Ha de permetre incidir i relacionar-se amb altres actors, per en el fons influir en les polítiques públiques d’economia social i solidaria que duen a terme les administracions supramunicipals, i a més relacionar-se amb els actors i les xarxes representatives de l’economia social a escala nacional i internacional.
Formar part de la Xarxa ha de permetre a Sant Feliu visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l’àmbit. Sant Feliu haurà de divulgar les experiències d’economia social fetes als municipis.
En definitiva, l’aprovació d’aquesta moció és una excel•lent notícia amb perspectiva el futur immediat. Sant Feliu aposta i apostarà, si o si en el futur, per un nou model de desenvolupament econòmic i social. Ahir vam posar les bases per ajudar a les experiències santfeliuenques actuals (Coopera Sant Feliu, Banc de temps etc...) a consolidar les seves experiències, i formar part de la xarxa ha d’animar per força a fer sorgir noves experiències.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada