Mercat de marxants: el desenllaç

Al ple de gener argumentant el nostre vot
Esquerra fem un exercici de claredat i transparència, si es corregeixen els errors del gener hi votarem a favor” així acabava el meu article el dia 20 de febrer https://www.oriolbossa.cat/2019/02/mercat-de-marxants.html que explicava i justificava el nostre ‘no’ a la proposta de reordenació del mercat dels dilluns proposada pel govern municipal.

El 14 de febrer el govern comença a corregir errors, quan presenta a la oposició un ’informe tècnic de mobilitat que valida que la nova organització no suposarà un problema pel que fa la mobilitat en el carrer Josep Maria de Molina i en el carrer d’Armenteres. No és un aspecte menor.

A partir del 18 de febrer els contactes amb el govern, amb l’Associació de Veïns del barri Falguera, i amb la representació dels paradistes han estat constants. ERC ens proposàvem arremangar-nos, i intentar millorar en tot el que fos possible la proposta del govern. El més còmode hagués estat dir que ‘no’ altra vegada i dir-li el govern que els canvis es treballessin al proper mandat, i no agafar ara compromisos amb ningú i qui dia passa anys empeny. Però crèiem que això hagués estat trair els ciutadans que amb el seu vot ens van situar com a primer partit de la oposició. Per nosaltres, que el mercat acabi a la cruïlla entre el carrer Sant Josep i el carrer Rupert Lladó és una bona decisió pel barri, i per tant pagava la pena fer l’esforç per fer-ho efectiu com més aviat millor.
Durant la setmana del 18 de febrer, força gent em preguntava quina decisió prendríem respecte el mercat. El govern estava pendent del nostre posicionament per decidir si portava el dictamen novament a la Comissió Informativa, pas previ per incorporar el punt a l’ordre del dia del Ple. La nostra resposta va ser per tothom la mateixa. Tindríem una reunió amb la representació del mercat i en funció d’aquesta decidiríem. Al govern i a alguns veïns del barri també els hi vam respondre que hi havia cert marge perquè el nostre vot variés respecte el gener.

Així, el 25 de febrer el Grup Municipal d’ERC ens reunim amb la representació dels paradistes. Una reunió productiva, en la qual copsem les seves reivindicacions i allò més substancial que els allunya encara de la proposta de la nova organització.
Tal i com m’havia compromès el mateix dilluns 25 comunico a l’alcalde el resultat de la reunió. Per ara, Esquerra Republicana apostàvem per votar ‘no’ novament, ens emplacem a trucar-nos l’endemà.

Dimarts 26 en aquesta trucada li comunico a l’alcalde que volem fer una proposta i que la volem negociar. Durant la nit del 25 al 26, després d’haver conversat amb tothom, des d’Esquerra creiem que pagava la pena desbloquejar la situació, i que es podia fer un intent per casar les reivindicacions dels paradistes, les necessitats d’una part important del veïnat, i la proposta original feta pel govern.

És així com el mateix 26 treballem una proposta, que presentem al govern el mateix dimarts i que consta de deu punts:

-          Primer: No ubicar parades a la Plaça d’Alfons Comín
-          Segon:  No moure paradistes individualment sense consens ni diàleg.
-          Tercer: Al carrer de Ramon y Cajal, ubicar-hi només una línia de parades (tocant la tanca del Palau Falguera). No veiem clara, per la seguretat, la línia per sobre la zona blava. Hi ha marge, creiem, per estudiar la ubicació d’un nombre limitat de parades, essent escrupolosos amb la seguretat de tothom i garantit que la sortida dels pàrquings està garantida sense perills.
-          Quart: Fer un procés transparent i el més àgil possible per omplir les parades vacants del mercat ambulant situades entre Rupert Lladó i Ramon y Cajal. És la via no traumàtica perquè el Mercat de Marxants acabi a la cruïlla del Carrer Rupert Lladó.
-          Cinquè: Demanem un informe jurídic per valorar si l’actual ordenança està en concordança als darrers Decrets Legislatius de la Generalitat pel que fa als mercats de marxants. 
-          Sisè: Demanem una nova valoració econòmica de la taxa “utilització privativa i aprofitament especial de domini públic local per la venda en mercat setmanal”
-          Setè: Reforçar la figura de responsable del servei, fent un seguiment actiu de la gestió i administració del mercat, amb constant contacte amb els marxants i els veïns afectats, per tal d’estar al cas en tot moment de qualsevol incident
-          Vuitè. Per part de l’àrea de Promoció econòmica de l’Ajuntament, caldria iniciar una campanya comercial i publicitària per tal de reactivar aquesta compra tradicional i donar a conèixer a la resta de la població els canvis d’ubicació i la millora de serveis
-          Novè: establir espais de trobada ordinaris entre Ajuntament i representants dels Marxants per valorar periòdicament l’estat del servei.
-          Desè. Fer saber aquests acords als agents implicats i publicar-los al Butlletí municipal.

El dimecres 27 de febrer el govern i el grup d’Esquerra negociem la proposta presentada, una negociació que possibilitarà que la reorganització del mercat tiri endavant.
Pel que fa al punt 1, el govern ens fa saber que si a la Plaça Alfons Comín no hi va cap parada no es podrà assolir un dels aspectes més importants pel que fa a la seguretat que és eliminar la tercera línia de parades al carrer Sant Josep. Ens diu que principalment s’instal·laran parades de producte fresc i food tracks la qual cosa va ser una de les propostes dels marxants el 3 de desembre del 2018 (en una reunió seva amb el govern). Esquerra acceptem aquest punt bàsicament perquè assolim del govern el compromís d’avaluar el funcionament de les parades situades a Alfons Comín després d’un període de temps raonable, amb la possibilitat de fer marxa enrere si el canvi es demostra que no ha estat reeixit.
Pel que fa al segon punt, el resultat de la negociació és el compromís del govern que es millorarà la comunicació i el diàleg amb els paradistes, quan se’ls hagi de plantejar un canvi d’ubicació. El futur reglament haurà de reglamentar perfectament com es produeixen els canvis d’ubicació de parades.
Pel que fa al tercer punt assolim els compromisos del govern que el carrer Ramon y Cajal serà només d’un sentit de circulació, que sobre de la calçada hi aniran parades camions, i que garantirà el gir dels cotxes que surtin del pàrquing i la seguretat dels paradistes en tot moment.
Pel que fa al quart punt, la reorganització proposada pel govern resol les vacants existents. El futur reglament haurà d’establir un procés més àgil per cobrir les possibles vacants de parades que sorgeixin amb el temps.
La resta de punts són acceptats en la seva totalitat pel govern.

La valoració que fem des d’Esquerra, després de la negociació, és positiva. Creiem honestament que la proposta resultant és millor de la que ens proposava el govern, i creiem que la situació resultant és millor que la situació existent fins ara. Som plenament conscients que el resultat no satisfarà completament a tothom, és una evidència.
Però, volem deixar molt clar que aquest no és un procés tancat. Queda pendent pel proper mandat adequar el reglament del mercat del dilluns. Tenim la base per assolir un reglament molt millor, molt més participatiu i que escolti a tothom. Aquest és el nostre compromís. Esperem haver estat útils per resoldre un bloqueig existent, que a nosaltres no ens satisfeia; per això ens vam arremangar.

Comentaris

Entrades populars