Discurs de presa de possessió

Foto de Marc Rius pel Fet a Sant Feliu
M’agradaria començar la meva intervenció d’avui dedicant aquest dia als 157 santfeliuencs i santfeliuenques que el 22 de gener del 1939 van decidir emprendre el dur camí de l’exili cap a França, i a tots i totes les represaliades santfeliuenques. A tots els que van trobar la mort en el conflicte, en especial al Jaume Farreras i Domingo qui el 7 de maig de 1939, únicament per pertànyer a Esquerra Republicana va ser delatat, empresonat i li van comunicar la sentència només dues hores abans d’executar-lo.
Homes i dones que com a republicans tenien el legítim anhel de fer la seva societat molt més justa, molt més lliure, i molt més democràtica i que sense saber-ho, i tot i patir l’exili, la presó i la mort, van sembrar una llavor al cor de les nostres ciutats.

Nosaltres que ens considerem legítims hereus, al costat d’altres, i que hem crescut a espatlles de gegants; diem tal i com va dir Lluis Companys en el seu dia que avui “duem l'ànima amarada de sentiment, i recollim les lliçons de l’experiència”.
Així doncs, recollim el testimoni de tants i tantes que ens han precedit en la noble tasca de governar aquesta ciutat. En la noble tasca de representar a totes les santfeliuenques a tots els santfeliuencs, vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin i visquin al barri que visquin.

Esquerra Republicana ha triat canvi per la ciutat de Sant Feliu. Crèiem i creiem fermament que la ciutat, el govern de la ciutat, necessitava i necessita un nou impuls, i que el govern que avui pren possessió és la opció més fiable per propiciar aquest nou impuls. Un impuls que s’ha de traduir, en una agenda política de transformació, i aquesta, i no cap altre, reitero, aquesta i no cap altre ha estat la condició bàsica necessària per arribar a un acord de govern amb Sant Feliu en Comú Podem. Garantir pels propers quatre anys una agenda política que propicii transformacions necessàries per la ciutat.
Ens proposem fer-ho, ens comprometem a fer-ho, i ens comprometem a dur a terme una acció de govern basada en els valors republicans: la societat santfeliuenca és diversa, i té valors personals diferenciats. Sant Feliu és la suma de cultures diverses, i això ens permet ser la societat tolerant que som, dinàmica i amb un gran teixit associatiu. Dins del respecte als valors personals, Sant Feliu ha d’avançar cap a l’objectiu de construir una ciutadania crítica, compromesa i amb vocació transformadora. Hem de promoure que els ciutadans de Sant Feliu puguin ser socialment actius i compromesos.

L’acció política d’Esquerra Republicana durant aquest mandat doncs, estarà orientada i tindrà com a pilar fonamental bàsic i irrenunciable els valors republicans.
Permeteu-me doncs que m’entretingui un segon a parlar sobre els valors republicans. La nostra acció política estarà guiada per l’ètica política; per la relació entre allò que diem i allò que fem. És a dir que les paraules sempre tinguin una estreta relació amb els fets.
Ens comprometem a exelir en el foment de l’ètica pública, en que l’acció de l’administració pública i dels servidors públics cerquin sempre el bé comú.
Una ètica “republicana” basada en el valor de la llibertat, i en el de la justícia com a horitzons màxims del bé comú.
El “republicanisme”, no fa referència només a una forma de govern, que també, és clar, sinó a una forma d’entendre l’ètica pública d’acord, primer, amb una fonamentació laica i, segon, amb una aspiració al bé comú que s’identifica amb la llibertat i la justícia: o, si hem de ser més precisos, amb el respecte escrupolós als drets considerats com a fonamentals.
Avui sobradament sabem que aquests drets fonamentals estant fortament amenaçats, avui el nostre compromís, formant aquest govern, és a  ser garants del republicanisme, de la llibertat, de la justícia social, i de la defensa escrupulosa dels drets fonamentals més bàsics.

El grup municipal que tinc l’honor d’encapçalar en aquest mandat es compromet a treballar intensament per a tota la ciutadania. Ens comprometem a donar el millor de nosaltres en aquests quatre anys. Sabem d’on venim, això mai se’ns pot oblidar. Venim de passar-nos tot un mandat, el 2011-2015, sense representació al consistori. Venim d’haver perdut la confiança de molts conciutadans i d’haver de treballar intensament per fer-nos mereixedors una altra vegada d’aquesta confiança, travessant el desert, parlant amb absolutament tothom, trobant-nos amb tothom, sense descans, i amb la única recompensa de sentir el contacte ciutadà de ben a prop.
El 2015 vam rebre el suport electoral de 2400 veïns i veïnes, i vam formar de nou un grup municipal, aquell cop de tres regidors. Quatre anys més de feina sense descans, sense pausa, i aportant un estil d’oposició basat en el diàleg, en el consens, en la crítica amb fonaments, i sempre amb la mà estesa per fer d’aquesta ciutat una ciutat millor.
Aquests anys ens han servit per aprendre, per treballar i per conèixer a molta gent, amb la que en molts casos potser no compartiem la mateixa opinió o visió d'un tema, però dels que hem après que la política és arribar a consensos.

Esquerra Republicana hem assolit aquest 2019 un resultat extraordinari, moltes circumstàncies ens hi han ajudat. Alguns ens treuen mèrits apuntant al context nacional, nosaltres i només nosaltres sabem com ens ha costat arribar fins aquí. Ho dic, ho diem, perquè cada dia, cada hora d’aquest mandat serem conscients que tot allò que tant costa de construir, es pot perdre amb una facilitat extraordinària. Ho dic, ho diem, perquè conscients com som de les dificultats, estem plenament disposats a no perdre aquesta oportunitat.
Treballarem amb la vocació de ser el soci més fiable a la ciutat, treballarem amb lleialtat amb els nostres companys de govern. Sempre trobareu en aquest grup municipal una porta oberta al diàleg, una porta oberta al consens i a la cerca constant d’acords, amb qui sigui i quan sigui sempre que això porti un benefici per a  la ciutat i la ciutadania.

Volem deixar molt clar que la opció que ha triat Esquerra Republicana de Sant Feliu no és l’opció fàcil, ni la més còmode, però si que creiem que és l’opció més responsable de totes. Acceptem el repte de formar govern perquè sabem que podem elaborar una agenda transformadora per la ciutat. Si hem triat l’opció de governar és perquè sabem que aquesta transformació és la que Sant Feliu necessita.

Avui Esquerra Republicana hem arribat al camp base. Tal i com vam dir molts cops en campanya la nostra victòria no serà un bon resultat electoral, el nostre triomf no és arribar al govern de la ciutat, ni tant sols assolir l'Alcaldia. La nostra victòria arribarà el dia que poguem mirar enrere i veure que hem aportat a aquesta ciutat una obra de govern útil pels nostres conciutadans, que poguem mirar enrera i observem que hem estat claus per fer una transformació necessària per a fer de Sant Feliu una ciutat millor.
Pujar aquest cim, no serà fàcil, tindrem dificultats, i ens trobarem molts entrebancs, però també sabem que trobarem la complicitats de moltes de vosaltres, que trobarem companys de viatge disposats a ajudar-nos en aquesta aventura. A la ciutat sencera li demanem per aquest govern: confiança i il·lusió i a tot el teixit associatiu i cívic de la ciutat una mà estesa per fer un treball cooperatiu.  Ho volem fer bé, estem disposats a ser una eina útil al servei de totes i tots.

Deixeu-me acabar aquest discurs dedicant aquest acord a una persona. Una persona que porta 600 dies a la presó i que hagut de superar un judici infaust, i que a dia d’avui la fiscalia li demana 25 anys de presó, per permetre’ns votar, per permetre’ns decidir.
Aquesta persona no és cap altra que el company de partit, que el President d’Esquerra Republicana Oriol Junqueras. L’última vegada que l’Oriol va venir a Sant Feliu, en el marc d’una trobada de feina, ben a prop d’aquí a la plaça de la Vila, vam estar parlant, l’Oriol em va demanar que treballéssim intensament a Sant Feliu, que no ens deixéssim a ningú per parlar i que abraçéssim a tothom. Em va demanar que a l’hora de pactar tinguéssim alçada de mires i que ens entenguéssim amb altres formacions. Estic segur que des de la seva cel·la l’Oriol està satisfet del que avui passa a la capital del Baix Llobregat.

Sé, sabem, que el camí no serà fàcil, en cap sentit. Però sé i sabem  que ens en sortirem. Endavant

Moltes gràcies!!!Comentaris

Entrades populars