Temps de canvis


Com més profunda i més estructural sigui una crisis, més canvis. El Covid_19 pot tenir la capacitat de deixar al seu pas una profunda crisi econòmica, i per tant pot tenir la capacitat de propiciar canvis estructurals en infinitat de qüestions de la nostra societat.
A grans crisis, grans canvis. Alguns d’aquests viscuts d’una manera tant imprevista i tant urgent com l’arribada de la pròpia pandèmia. A l’administració pública hem vist, per exemple, com decisions que solien comportar anys de deliberacions i estudis exhaustius sobre la seva viabilitat o no, s’han aprovat en qüestió d’hores. Les decisions preses, per exemple, pel que fa al teletreball; però sense anar més lluny, s’ha aprovat amb temps record que es poden celebrar òrgans col·legiats (plens, comissions informatives, i junta de portaveus) per via telemàtica. Es prenen decisions d’una profunditat immensa perquè els riscos de no fer res son encara més grans.

Si en la vida pre-coronavirus algunes organitzacions encara eren reticents a l’ús d’eines tecnològiques, per exemple per permetre el teletreball o facilitar certs tràmits a distància, amb la vida després de la pandèmia, si o si, en un curt període de temps, hauran de desaparèixer a aquestes reticències. El Covid_19 ha de fer caure o flexibilitzar moltes barreres reguladores i burocràtiques a les eines on line.
Aquesta pandèmia només pot ser una oportunitat si l’aprofitem per fer-nos les preguntes adequades sobre el nostre funcionament en el passat més recent el de la vida AC (Abans del Coronavirus). Després del Coronavirus hi haurà dos tipus d’organitzacions, les que patiran, i les que patiran menys. Les que patiran menys hauran aprofitat aquesta crisis, entre d’altres coses, per fer-se preguntes. Preguntes com - era eficient la manera que teníem de treballar? Quina part de la nostra organització és essencial, quina no ho és tant? Un cop hagin, hàgim, trobat les respostes adequades tota organització, i tota administració pública, s’hauria de redissenyar.

Tota organització, i tota administració pública s’haurà de redissenyar, perquè haurà de fer-se més flexible, més capaç de respondre àgilment a una situació sobrevinguda com l’actual. Caldrà també que tothom destini els recursos necessaris a les TIC, i que es treballi per ser un organització molt més resilient, més preparada a respondre a situacions com l’actual, amb molta més capacitat de prevenir i resistir perills com l’actual.
Les administracions públiques tenen un nou repte per endavant, el de preparar-se per l’endemà de la crisis sanitària, i fer front a la greu crisi econòmica que generarà; alhora s’haurà de treballar per estar més preparats pel següent contratemps (ja en portem dos aquest 2020), en altres paraules s’haurà d’aprofitar la inèrcia de treball per fer front a la crisi climàtica i potenciar-la.
Plaça de la Vila buida a causa del Coronavirus

Com impactarà aquesta crisi en la nostra societat? Com impactarà a Sant Feliu? És d’hora per saber-ho, però com més duri el confinament més dura serà la recessió econòmica posterior. Per tant, mentre les administracions fem mans i mànigues per pal·liar els efectes de la nova crisi haurem també d’invertir en sistemes que analitzin els impactes d’aquestes crisis, i en un futur poder fer una presa de decisions més àgil i sobretot més basada en dades.

Comentaris

  1. Molt encertat. I totalment d'acord
    La llàstima és que hagin de passar coses com aquestes per adonar-nos de tantes coses. Espero que des del teu lloc de "treball" puguis anudar a implementar aquests futurs canvis.
    Que el confinament no ens aturi

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars