Els Consells de Barri: Millorem la participació ciutadana

 

En el programa electoral de “Guanyem un Sant Feliu Millor”  dèiem que “optem d’una manera decidida, per la democràcia participativa, com a complement i aprofundiment de la democràcia representativa, que accepti i reconegui més protagonisme de la ciutadania en la construcció col·lectiva de la ciutat i en les decisions que l’afecten. Així, la participació ciutadana, com a dret fonamental de la ciutadania i principi inspirador de l’administració municipal, serà una opció estratègica i estructural dels ajuntaments republicans”, i proposàvem com a acció clau crear els Consells de Barri, on hi pugui participar qualsevol resident al mateix barri.

Aquesta aposta la vam poder plasmar al pacte de govern entre Sant Feliu en Comú Podem i ERC el juny del 2019. En el punt segon d’aquell acord parlàvem del “Sant Feliu referent en Govern Obert: Participació, Transparència i Col·laboració” i ens comprometíem a “crear mecanismes de participació i/o codecisió als barris, com per exemple els Consells de Barri, a on hi pugui participar qualsevol resident al mateix barri”.

Finalment al Pla d’Actuació del Mandat (PAM) en l’eix 6 apostàvem per “Un bon govern transparent, participatiu i col·laboratiu” amb l’objectiu estratègic “d’incorporar la ciutadania en l’elaboració i avaluació de les polítiques públiques” i amb l’objectiu operatiu de “crear mecanismes de participació i/o codecisió als barris”, ens comprometíem amb la creació dels consells de barri, per millorar la participació de tota la ciutadania de Sant Feliu.

Personalment és una satisfacció enorme, i un orgull veure com aquest dimarts 26 de gener celebrarem el primer taller d'aquest nou òrgan participatiu en què la ciutadania podrà dir la seva sobre els temes col·lectius del barri. Un taller ciutadà obert al veïnat dels barris de Mas Lluí i Roses-Castellbell, que posarà en comú tant l'anàlisi del context participatiu com les propostes que formaran part del propi reglament del consell. En altres paraules, Sant Feliu està a punt de viure el naixement d’una nova eina de participació ciutadana, que ha de suposar un salt qualitatiu molt important en les polítiques participatives en la nostra ciutat.

És una satisfacció enorme, no només perquè ja era una aposta d’Esquerra el 2015, que estem veient com fructifica, sinó perquè ha suposat un repte majúscul, ja que en el mandat més estrany de la història aquest “part” no ha estat i no està essent gens fàcil.

Gens fàcil perquè mentre organitzàvem les tasques i planificàvem la regidoria el juliol del 19, i no posàvem fil a l’agulla als Consells de Barri fins el novembre del mateix any. Poc després a finals d’any plegava la fins aleshores tècnica, interrompent forçosament els treballs fins aleshores.

El mes de març vam viure l’esclat de la pandèmia. En els primers mesos tot els esforços es van derivar en la contingència de la crisi sense precedents que vivíem, tant és així que fins el 27 d’abril no vam recuperar a l’agenda les reunions de participació, i l’aparició del Pacte de Ciutat en l’agenda política va suposar que els mesos de maig, juny i juliol tots els esforços de la regidoria de participació es dirigissin al procés de participació del Pacte.

A finals de setembre amb el nomenament de la nova tècnica de participació, amb la finalització del procés del Pacte i amb la certesa que la impossibilitat de fer treball i tallers participatius de forma presencial, repreníem els treballs tècnics per crear els Consells de Barri.

Uns treballs tècnics que han possibilitat la creació d’un nou òrgan al conjunt d'espais de participació i d’escolta activa que ja disposa l'Ajuntament. Aquests Consells han de ser fòrums que neixen amb la voluntat que santfeliuencs i santfeliuenques puguin parlar de temes col·lectius del seu entorn. Un pas per millorar Sant Feliu.

Comentaris

Entrades populars