Teixit associatiu i Covid_19

Sant Feliu compta a dia d’avui amb 215 entitats actives, és a dir degudament registrades al registre d’entitats de l’Ajuntament. D’aquestes entre les que tenen més pes 65 son culturals, 20 educatives, 28 esportives, 32 socials i d’ajuda mútua, i 22 de solidaritat i cooperació, a part de les de gent gran , juvenils, econòmiques etc...

Així doncs sense cap mena de dubte el teixit associatiu és la joia de la corona de la nostra ciutat, base indispensable per a poder ser una societat forta i cohesionada, en definitiva una societat millor, en els temps que corren on els discursos discriminatoris i d’odi, s’obren pas arreu d’Europa i del món de manera preocupant.

Com a tots els sectors de la nostra societat la pandèmia ha tingut un impacte enorme en el món associatiu. El mes de març la Covid va arribar sense avisar, sense temps per planificar un futur nou i incert. De cop i volta la impossibilitat de fer reunions i/o assembles presencials, i adaptar-se al mon virtual, masses entitats no tenen a dia d’avui, encara, la capacitat tecnològica per fer assemblees anuals virtuals, i això òbviament dificulta la seva activitat ordinària. Però no només això, el més important és que la majoria de les associacions del nostre país, i de la nostra ciutat basen la seva activitat en la realització d’activitats presencials que ja no es poden fer, ni plantejar com es feien abans; i associat a aquest problema bé un de més estructural les subvencions que les administracions públiques atorguen a les entitats van destinades a subvencionar una activitat específica i no a la subsistència de l’entitat en si. Per tant, avui dia la pandèmia ha posat en escac el món associatiu.

Sense cap mena de dubte els governs locals ens hem d’arremangar per trobar sol·lucions, la desaparició d’una sola entitat és una pèssima notícia pels qui creiem en la força del voluntariat, pels qui creiem en aquest patrimoni santfeliuenc.

El Pacte de Ciutat treballat els mesos de maig, juny i juliol, i aprovat el passat ple de juliol recull aquesta preocupació per l’impacte de la crisi sanitària en el teixit associatiu. La mesura 5 del pacte preveu desenvolupar un Pla de Suport al teixit associatiu de Sant Feliu, que tingui en compte la nova realitat post Covid-19 i que sigui adaptable a cada circumstància, per seguir enfortint i empoderant el teixit social, esportiu i cultural de Sant Feliu.

Mentre treballem en la elaboració d’aquest Pla, no volem perdre temps en donar assessorament a les entitats, i per això ahir dijous 14 de gener des de la regidoria de participació vam dissenyar la sessió informativa “com justificar un projecte subvencionat”. El nombre d’entitats inscrites, 45, i la sensació final dels assistents de que la sessió va ser útil i profitosa ens demostra que aquest és el camí.


Comentaris

Entrades populars