Retre comptes: La participació ciutadana

El novembre del 2019 el govern municipal aprovava els primers pressupostos del mandat 2019-2023, augmentant en un 58% la despesa dedicada a Participació Ciutadana. Una despesa que havia de permetre’ns desenvolupar el Reglament de participació, aprovat en el mandat anterior, fer possible la Consulta ciutadana del soterrament, i posar fil a l’agulla a tot els reptes que ens plantejàvem en el Pla d’Actuació del Mandat (PAM).

Un PAM amb fins a set actuacions concretes per millorar la participació ciutadana local, i que confiem aconseguir abans d’acabar el mandat el maig del 2023: crear el registre de participació ciutadana, revisar els consells sectorials, crear el consell de ciutat, millorar els procés participatiu dels pressupostos, millorar la plataforma de participació ciutadana on-line, crear els consells de barri, i impulsar un procés participatiu sobre el reglament de funcionament dels consells de barri.

L’esclat de la pandèmia va fer saltar pels aires tota la planificació de la regidoria de particip
ació.
En els primers mesos de pandèmia tot els esforços es van derivar en la contingència de la crisi sense precedents que vivíem, tant és així que fins el 27 d’abril del 2020 no vam recuperar a l’agenda les reunions de participació, i l’aparició del Pacte de Ciutat en l’agenda política va suposar que els mesos de maig, juny i juliol tots els esforços de la regidoria de participació es dirigissin al procés de participació del Pacte.

El 14 de maig, el Ple extraordinari aprovava per unanimitat la creació del Pacte de Ciutat. La constitució del Plenari del Pacte de Ciutat va tenir lloc el 29 de maig de manera telemàtica i la seva estructura es va dividir en tres comissions de treball. Del 29 de maig al 30 de juliol, es van celebrar 8 sessions, dos plenaris de la mesa, i dos sessions de cada una de les tres comissions, tot treballat metodològicament des de participació.

Es van rebre gràcies a la metodologia participativa creada d’urgència un total de 159 propostes de les quals, gràcies al treball tècnic de sistematització i valoració tècnica de propostes, a la deliberació i al consens en les sessions de les comissions, se’n van acceptar el 45% de les propostes rebudes, i així el pacte de ciutat és un document en el que hi consten 72 mesures. 505 usuaris únics van entrar a l’eina en l’apartat del Pacte de ciutat, que aquests 505 usuaris van realitzat un total de 1.152 sessions, i que les pàgines del pacte van rebre un total de 7.597 visites.

A finals de setembre, amb la finalització del procés del Pacte i amb la certesa que la impossibilitat de fer treball i tallers participatius de forma presencial, repreníem els treballs tècnics per crear els Consells de Barri.

El dimarts 26 de gener celebrarem el primer taller d'aquest nou òrgan participatiu en què la ciutadania podrà dir la seva sobre els temes col·lectius del barri. Un taller ciutadà obert al veïnat dels barris de Mas Lluí i Roses-Castellbell, que posarà en comú tant l'anàlisi del context participatiu com les propostes que formaran part del propi reglament del consell. En altres paraules, Sant Feliu està a punt de viure el naixement d’una nova eina de participació ciutadana, que ha de suposar un salt qualitatiu molt important en les polítiques participatives en la nostra ciutat.

El dimecres 19 de maig, vam fer un pas més en termes de Govern Obert, iniciant el procés participatiu per decidir la inversió d'un milió d'euros en les obres de millora de la via pública. Amb el nom de 'Construïm Sant Feliu', aquest nou model de pressupostos participatius es desenvoluparà en el marc del Pla de Millora de l'Espai Urbà, i permetrà determinar els santfeliuencs i santfeliuenques com i on s'invertirà una partida d'un milió d'euros amb una mirada quotidiana i incorporant la perspectiva de gènere.

El procés es desenvolupa en diverses fases i contemplarà els àmbits territorials dels futurs consells de barri, òrgans participatius en què la ciutadania pot dir la seva sobre els temes col·lectius al territori. Concretament, es treballarà d'una banda amb el Consell que inclou Roses-Castellbell i Mas Llui, amb el que engloba La Salut, Les Grases i Can Calders, i amb aquell constituït pels barris de Can Maginàs, Can Llobera, Can Nadal, Falguera i Can Bertrand.

Dos anys de mandat en participació que no han estat gens fàcils. Un dels aspectes que ha patit més la manca de presencialitat és se’ns dubte la participació ciutadana. En tot cas han sigut dos anys d’adaptar-nos a les circumstàncies, de fer front, amb pocs recursos, a una agenda sobrevinguda. En tot cas, dos anys de satisfacció per la feina feta, i que malgrat les dificultats ens han permès encarar els objectius de cara al final del mandat. Dir que en aquests dos anys la feina de participació ciutadana ha estat un zero a l’esquerra és, per dir-ho suau, faltar a la veritat.

Comentaris

Entrades populars