Amb el CUAP a Sant Feliu no es juga

El 22 de maig del 2019, quatre dies abans de la celebració de les eleccions municipals, l’Alcalde i candidat del PSC a Sant Just, anunciava en el debat electoral emès per Esplugues Televisió, la creació d'un CUAP, un centre d'urgències d'atenció primària obert 24h, en l’edifici antic del Consell Comarcal al Parc de Torreblanca.

Una promesa electoral que es convertia en conveni de cessió de l’equipament entre el Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Departament de Salut el 27 de juny del 2019, gràcies a l’acord de Ple del Consell Comarcal, en el qual el grup republicà, essent jo el portaveu votava en contra. https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/103262/acord-per-crear-un-centre-durgencies-datencio-primaria-cuap-a-torreblanca

Una cessió feta d’esquenes a Sant Feliu, sense diàleg amb Sant Feliu, i per pur interès electoral. Un CUAP necessitat i lluitat per Sant Feliu des del 2005, quan el Ple va a demanar que en el Cap El Pla s’incorporés el CUAP. Una necessitat que la Generalitat atendria, i que faria possible que al 2010 es signés un conveni amb la Generalitat pel qual l'Ajuntament avançava la inversió de la Generalitat per crear el CUAP el Pla., i que faria que en les inversions previstes per la Generalitat a Sant Feliu es preveiés l’equipament. Malauradament el 2011 amb el govern Mas i les retallades als serveis públics el CUAP desapareixia com futura inversió de la Generalitat a Sant Feliu.

No és fins el 2018 que la Generalitat no recupera la idea de realitzar un CUAP a Sant Feliu, ja que es constaten les limitacions de les urgències hospitalàries a l’Hospital Moisès Broggi. Sabem que en el mandat anterior, el mateix 2018, l’Ajuntament ja va expressar la disconformitat de fer un CUAP al Parc Torreblanca, i sabem que es va obrir per primer cop fins i tot la possibilitat de fer l'equipament en algun espai alliberat pel soterrament.

Amb el nou mandat, el juliol del 2019 el nou govern ens reuníem amb els responsables de Salut, expressant la perplexitat pel conveni signat amb el Consell Comarcal, i expressant la voluntat del govern actual de recuperar la idea de fer la inversió a Sant Feliu.


La pandèmia, punt d'inflexió

Amb l’esclat de la pandèmia, òbviament les converses amb el Departament de Salut es van dedicar atendre la emergència sanitària i no va ser fins el febrer del 2020 que vam poder reprendre les converses sobre el CUAP, en aquesta reunió des de Salut ens transmetien la idea que l’edifici del CAP El Pla no podria allotjar el CUAP, i per tant només quedava treballar pels espais alliberats pel soterrament; també se’ns comunicava que el Departament de Salut no executaria el conveni del Torreblanca.

El desembre del 2021 el Govern de la Generalitat, encapçalat per Esquerra, i els Comuns pactaven l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, en els quals es contemplava el trasllat del CAP Rambla en un edifici de nova construcció, en el qual també s’acordi que sigui CUAP i atengui, per tant, les urgències 24 hores.

L'edifici que projecte Rambla Major
a l'àntic camp de futbol de la Rambla
El febrer del 2022 l’Ajuntament visitàvem amb els responsables de Salut l’espai de l’antic camp de futbol de la Rambla, per oferir-los com a possible ubicació del futur nou CAP i CUAP, i rebíem el vist-i-plau d’aquesta futura ubicació

Així, l’abril d’aquest any s’ha impulsat l’expedient de cessió de la finca de 4000 metres quadrats de l’antic camp de futbol per poder construir el CUAP.

Tot fa pensar que aquesta bona notícia, aquest treball ingent de Sant Feliu des del 2005, hauria de tenir ja els últims capítols sobre la taula, però malauradament encara no és així.

Recentment, he pogut constatar que la Presidència del Consell Comarcal en mans del PSC va oferir al Departament de Salut la parcel·la de 600 metres quadrats del Parc Torreblanca, just davant la parada del Tramvia.

Espai ofert per la presidència del Consell Comarcal

Espero enèrgicament que aquest oferiment sigui respost contundentment des del Departament de Salut, perplex com el 2019 de que alguns primin el seu propi interès individual, i menystinguin tota la feina i el recorregut de molts anys en aquest assumpte fet per Sant Feliu. Al PSC de Sant Feliu i al PSC de la comarca el hi demano en el tema del CUAP un mínim de lleialtat institucional.Comentaris

Entrades populars