El meu primer discurs com Alcalde de Sant Feliu

Foto del Fet a Sant Feliu
Foto del Fet a Sant Feliu
Benvolgudes regidores i regidors, benvolgudes conciutadanes i conciutadans, alcaldes que m’heu precedit, parlamentaris i altres autoritats, Síndica de Greuges municipal, càrrecs electes d’altres municipis, representants del teixit econòmic i de les entitats de Sant Feliu, familiars, amigues i amics. Molt benvingudes a aquest ple d’investidura i gràcies per acompanyar-nos. 

Vull començar el meu discurs d’avui amb un pensament emocionat cap a l’alcaldessa Lídia Muñoz, i agrair-li la feina i la dedicació en aquests tres anys, i sobretot la tasca feta en moments tan durs i complicats com els de la pandèmia. Però, sobretot vull agrair-li el tarannà personal en aquest tres anys i que ha fet possible l’entesa en tot moment, i que aquest govern sigui un govern productiu, responsable i treballador. Per tant, agrair també a totes les companyes del govern, pel treball realitzat i pel que queda per fer en aquest darrer tram de mandat. 

Fa gairebé tres anys començava el meu discurs de presa de possessió dedicant un sentit record als 157 santfeliuencs i santfeliuenques que el 22 de gener del 1939 van decidir emprendre el dur camí de l’exili cap a França, i a tots i totes les represaliades santfeliuenques. A tots els que van trobar la mort en el conflicte, únicament per pertànyer a Esquerra. Avui vull reivindicar que no és el primer cop que Esquerra ocupa l'Alcaldia de Sant Feliu, la va exercir des del 1936 al 1939, i que aquesta Alcaldia va ser usurpada gràcies a un cop d'Estat feixista. 

Homes i dones que com a republicans tenien el legítim anhel de fer la seva societat molt més justa, molt més lliure, i molt més democràtica i que sense saber-ho, i tot i patir l’exili, la presó i la mort, van sembrar una llavor al cor de les nostres viles i ciutats. 

Nosaltres que ens considerem legítims hereus, al costat d’altres, i que hem crescut a espatlles de gegants; diem tal i com va dir Lluis Companys en el seu dia que avui “duem l'ànima amarada de sentiment, i recollim les lliçons de l’experiència”. 

Així doncs, recollim el testimoni de tants i tantes que ens han precedit en la noble tasca de governar aquesta ciutat. En la noble tasca de representar a totes les santfeliuenques a tots els santfeliuencs, vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin i visquin al barri que visquin.

Aquest és ni més ni menys el compromís que amb honor avui adquireixo, representar a tots els santfeliuencs i santfeliuenques vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin, i pensin com pensin. 

Avui deixo amb recança, per què no dir-ho?, la Presidència de l’Àrea de Govern Obert, tres anys d’una feina ingent, però sobretot tres anys d’un autèntic aprenentatge; he gaudit, he treballat, he patit, però sobretot he après. Vull donar les gràcies al director de l’Àrea, per ser molt més que un director, i a tot el personal de l’àrea, del primer a l’últim, que m’heu ajudat. 

Gràcies a totes vosaltres, avui deixo de presidir aquesta àrea content amb la feina feta, content de portar els comptes de l’ajuntament amb rigor, d’haver assentat les bases dels Consells de barri, o d’haver organitzat l’exitosa consulta del soterrament. Però si d’alguna cosa avui puc dir que n’estic satisfet és d’haver cogovernat amb les companyes de govern, una crisi com la de la pandèmia, per la qual no estàvem preparats, per la qual ningú ens va avisar, però que crec honestament, que vam estar a l’alçada de les circumstàncies i que en aquells mesos de meitat del 2020 vam donar el millor de totes nosaltres. 

Avui em sento extraordinàriament afortunat, afortunat de representar la ciutat que m’estimo, al costat de tanta i tanta gent. Sant Feliu viu un moment dolç, el soterrament i el canvi en positiu que provocarà, fan que la ciutat es trobi en una cruïlla històrica, però també en un repte de governança extraordinari. En l’horitzó també el repte de construir la ciutat del futur, i de transforma-la per adaptar-la als reptes i amenaces del futur, la crisis climàtica, la crisi energètica, ens obliguen a tenir presents cada dia l’agenda urbana i els objectius de desenvolupament sostenible, o Sant Feliu, Catalunya, Europa i el món fan polítiques públiques per respondre a aquest escenari o no ens en sortirem, avui també vull reivindicar l’enorme feina que hem fet el govern municipal situant Sant Feliu com una de les cent ciutats que seran ciutat pilot de l’Agenda Urbana de l’Estat, o tota la feina que hem fet alineant les nostres polítques públiques als Objectius de Desenvolupament Sostenible. 

A diferència de les preses de possessió d’inici de mandat, avui no es marcaran les grans línies programàtiques sinó que avui cal posar l’accent en el que ens queda per fer és la feina per rematar l’obra de govern d’un mandat extraordinàriament complex. Tenim el repte de concloure el Pla d’actuació del Mandat, compost per 8 eixos estratègics.

Un Pla d’actuació municipal aprovat en un context extraordinàriament incert a causa de l’impacte de la pandèmia del coronavirus, amb una previsió d’una forta contracció de l’economia i per tant, amb un augment de necessitats socials que han  implicat destinar recursos i esforços per aconseguir no deixar ningú enrere, i atendre a les persones i famílies en situació de risc, de forma prioritària.

Aquest Pla d’actuació del mandat era i és l’aposta estratègica que posa el focus en l’habitatge públic i de lloguer, la reducció de residus i emissions, la lluita contra la violència masclista i la discriminació de gènere, la participació ciutadana i la transparència; a més de en totes les mesures derivades de les noves necessitats fruït de l’aparició de la covid-19 i les seves conseqüències. Per tant, en aquest darrer tram de mandat caldrà fer el darrer esforç perquè el govern complim amb els objectius proposats en el Pla d’actuació. 

Foto de Paula Paniagua
Avui també ens trobem en aquesta sessió plenària gràcies a l’acord i al consens polític. En primer lloc per donar compliment al pacte subscrit el 2019, on per primer cop aquesta ciutat vivia un mandat amb un canvi d’Alcaldia. Vull aprofitar aquest discurs per agrair personalment als companys i companyes de Sant Feliu en Comú  l’actitud mostrada i el respecte a l’acord signat, i per l’esforç i dedicació perquè aquest es materialitzes.

Avui també ens trobem aquí arrel d’un acord polític ampli, amb una càrrega programatica molt important, i també vull agrair a la formació de Tots Som Sant Feliu la dedicació i l’esforç per teixir aquest nou acord polític. Amb el consens i els acords polítics Sant Feliu avança, i avançarà. Des d’aquí el compromís personal amb tots els acords contrets. 

Permeteu-me acabar amb una breu referència de caire més personal. Avui no estaria aquí sense la meva família, els meus pares Núria Pradas i Pere Bossa, que avui ens acompanyen, ja que sense el seu aprenentatge vital no seria qui avui sóc, a les meves germanes Laia i Clàudia, als meus fills el Nil i el Roc que son far i pilar indispensable i en definitiva a totes aquelles persones que m’han acompanyat en aquest camí i que tant han patit, i tant els he fet patir. No estaria aquí sense els companys i companyes de partit i de lluita, però en especial a tu Bernat, perquè sense la teva empenta seria impossible que estigués assegut aquí. 

A la ciutadania de Sant Feliu el compromís de ser un santfeliuenc més, dedicar-li a la ciutat que més estimo la dedicació personal per portar a terme una de les grans aspiracions que com a govern volem, que aquesta sigui una ciutat plena de vida, i plena d’esperança. Serà un honor seguir treballant per aconseguir-ho, serà un orgull ser el vostre alcalde. Moltes gràcies a totes, visca Catalunya i visca Sant FeliuComentaris

Entrades populars