Sant Feliu avança amb nota

La setmana passada a la web municipal publicàvem la notícia dels resultats de l’enquesta d’imatge municipal que el govern de la ciutat encarrega al tercer any de mandat des del 2004  https://www.santfeliu.cat/go.faces?xmid=1467&newid=32336&widget=carrousel

Per valorar l’enquesta fem un repàs de les diferents qüestions que es pregunten a la ciutadania i comparem amb la tendència de la sèrie d’enquestes.

Satisfacció de viure a Sant Feliu: Un 87,6% dels enquestats estan molt o bastant satisfets de viure a Sant Feliu, aquesta xifra és la més alta des dels anys previs a la crisi del 2008. La xifra dels que pensen que Sant Feliu no els satisfà per viure es situa en el 10,8% dels enquestats reduint-se en gairebé dos punts respecte la darrera enquesta del 2018.

Sant Feliu ha millorat, ha empitjorat o està igual?? De nou en aquesta pregunta observem com els tres anys de mandat tenen una valoració positiva per la ciutadania. El 42,5% dels enquestats creuen que Sant Feliu ha millorat, uns set punts més que el 2018, l’augment més alt de tota la sèrie d’enquestes.

Els qui pensen que Sant Feliu està igual es situen en el 24,2% la xifra més baixa de totes les enquestes fetes (set), i si el 2018 la xifra de persones que creien que Sant Feliu havia empitjorat era la més alta, a l’enquesta del 2022 la tendència comença a disminuir lleugerament (31% respecte el 31,4% del 2018). En aquesta pregunta cal destacar el fet, no menor, que son els votants de Veïns per Sant Feliu els que menys creuen que Sant Feliu ha millorat, molt per sota als votants de Vox per exemple. No és un fet menor, i es correspon amb el relat mantingut durant tres anys sobre una visió de la ciutat sempre en negatiu, i que amb els resultats de l’enquesta a la mà no es corresponen, per res, amb la percepció que tenen els veïns i veïnes del municipi.

Expectatives amb el futur de la ciutat: Mai fins ara, en les sis enquestes precedents, les expectatives dels santfeliuencs i santfeliuenques amb el futur de Sant Feliu han estat tant altes en el resultat de l’enquesta. Gairebé el 80% dels enquestats creuen que Sant Feliu millorarà en els pròxims anys.

Des del 2004, la primera enquesta que es va realitzar, el resultat dels que creuen que empitjorarà no era tant baix, un 10%, i mai fins ara els qui creuen que serà igual havia obtingut un resultat tant residual 1,8%.

De ben segur, que l’explicació d’aquests resultats està en les obres del soterrament, i que la majoria dels veïns i veïnes entenen la transformació urbana posterior com una perspectiva esplèndida pel futur de la ciutat.

La gestió municipal: Un 60% dels enquestats valora positivament la gestió de l’actual govern. Mai fins ara un govern de la ciutat havia assolit un valor tant alt. La nota que els santfeliuencs i santfeliuenques posen a l’actual govern també és la més alta de tota la sèrie, un 6,1, és el primer cop que un govern assoleix el 6 (la nota més alta obtinguda abans era un 5,8); com a anècdota els únics votants que suspenen al govern son els de Vox amb un 4,1.

Tots els serveis municipals gaudeixen de bona valoració, essent el bus urbà i les escoles bressol els servies amb millor nota, i els serveis d’ocupació i la neteja viaria els que obtenen pitjor nota.

Les actuacions municipals: L’enquesta va preguntar sobre la valoració dels santfeliuencs a vuit actuacions municipals: El soterrament del tren, la creació d’un CUAP (CAP d’urgències), la futura posada en marxa de 90 habitatges de protecció oficial adreçats a gent gran autònoma, la realització de consultes participatives perquè la ciutadania opini sobre els projectes de Sant Feliu, la ubicació d’un institut de secundària per a l’especialització d’hoteleria i turisme a la nau de “les Sedes” de Can Bertran, que el tramvia passi pel centre de Sant Feliu fins al barri de La Salut, un pacte de ciutat per dissenyar el Sant Feliu del 2030, i la creació d’una moneda local per afavorir el comerç de la ciutat. Totes les actuacions han rebut unes molt bones valoracions excepte la moneda local que genera divisió d’opinions.


Conclusions
: En un mandat extraordinari, amb l’esclat de la pandèmia i els seus efectes negatius en tants sectors de la nostra població. Mentre la gestió municipal va haver de fer un sobreesforç per atendre la emergència, i haver de derivar esforços d’allò ordinari cap a l’extraordinari.

Que en aquest context, que tots coneixem, tant la satisfacció amb la ciutat com les expectatives amb el seu futur siguin tant ben valorades és una excel·lent notícia. A la majoria dels santfeliuencs i santfeliuenques els hi agrada la seva ciutat, i no només això si no que creuen en la seva ciutat, en el seu futur.  

En un mandat on els relats de la ciutat han estat sobretot dos, per una banda el del govern, i per altra el de part de la oposició amb una visió molt negativa de l’acció de govern i molt negativa també de la visió de la ciutat. L’enquesta, el que fa sobretot és desacreditar aquesta part de la oposició que en alguns moments ha qualificat el govern com el de “la desídia”, que en altres moments ha portat el govern davant els tribunals, havent perdut, o que van criticar la consulta del soterrament com alguns exemples, que en aquest context la valoració dels santfeliuencs i santfeliuenques de l’actual govern sigui la més alta des de que es fan enquestes municipals, o que tots els serveis municipals aprovin, és una molt bona notícia pel govern municipal.


Comentaris

Entrades populars