Discurs de la Diada

Bon dia Sant Feliu.

Benvolguts conciutadans, regidors, regidores, representants de les entitats.

Avui és un bon dia per denunciar encara la repressió que una opció política molt representativa del país i de la ciutat encara pateix. Es pateix exili, causes judicials obertes, inhabilitacions, penes de presó (de moment indultades), fiances econòmiques extraordinàriament elevades i un llarg etcètera que no permeten que totes les opcions polítiques actuïn i facin política en igualtat de condicions.

És la hora de reclamar i exigir la normalitat democràtica, de permetre, com deia, que totes les opcions polítiques puguin ser defensades en llibertat i en igualtat de condicions, de permetre a les cambres legislatives qualsevol debat i de encaminar-nos cap a la fi del conflicte polític amb un referèndum acordat on la ciutadania pugui dir quin futur per la nació volen i desitgen.

Avui també es un bon dia per fer un breu apunt de memòria històrica. De recordar-nos el paper històric que va jugar la ciutat essent l’escenari de la negociació entre les forces austriacistes i els borbònics; o de recordar-nos que per la proximitat al setge de Barcelona, la vila de Sant Feliu, els pagesos, els vilatans, van patir saquejos i altres situacions devastadores. És l’hora de recordar-nos que no només va suposar un canvi de règim pel País, sinó que les viles com Sant Feliu van perdre un forma de governança pròpia per una imposada. Però els Santfeliuencs i santfeliuenques de l’època se’n van ensortir.

Avui estem a les portes d’una situació complexa. L’encariment dels preus de l’energia, la inflació cada cop més desbocada, els efectes devastadors de la guerra a l’est d’Europa, la crisi climàtica, la crisi de subministraments, ens situen a les portes d’una més que probable nova crisi econòmica i social. De nou és l’hora perquè els municipis, el mon local reclamem a la resta de les administracions un enfortiment dels nostres recursos, i de les nostres competències, sinó tornarem a patir greument, i els esforços d’una ciutat com la nostra per no deixar ningú enrere, els esforços per pal·liar els efectes d’una nova recessió seran insuficients, i ens veurem de nou impotents davant de la precarietat, de les dificultats dels més vulnerables. Estic segur que la ciutat, es sobreposarà de nou a totes les dificultats, però reclamem totes les eines i tots els recursos per fer-ho amb la major fortalesa possible.

Malgrat totes les pedres que puguin sorgir en el camí, Sant Feliu es troba avui en una cruïlla històrica com bé sabeu. Les obres i la posterior urbanització del soterrament ens permetran segur desenvolupar totes les potencialitats econòmiques i socials de la capital de la comarca. Estic convençut que la transformació que viurà la ciutat la convertirà en una capital generadora d’oportunitats, que esdevindrà un autèntic pol econòmic del centre del País, i que la convertirà en una ciutat molt més resilient i preparada a les futures crisis. Però per aconseguir-ho cal lideratge polític, cal unitat social i política, i cal treball i perseverança. Però és indubtable que el futur de la ciutat és il·lusionant i esperançador.

Santfeliuencs, santfeliuenques, no oblidem mai qui som, terra de múltiples lluites, que han permès superar múltiples adversitats. Avui el batec cívic de la ciutat és un motor imparable, un motor que recentment ha fet que sigui més planer superar el dur sotrac de la pandèmia. Aquest motor cívic i ciutadà, més la potencialitats de la transformació urbana que tenim a les portes faran de Sant Feliu la millor ciutat del món (encara més).

Molt bona diada!

Visca Sant Feliu i Visca Catalunya!


Comentaris

Entrades populars