Discurs de la inauguració de la reforma de l'Ajuntament

 

Bon dia! Regidors, regidores, Delegat del Govern, santfeliuencs i santfeliuenques, Benvinguts i benvingudes a aquest acte de inauguració de la remodelació integral de l’edifici de l’Ajuntament.

Massa sovint es situa en la memòria col·lectiva l’inici del funcionament d’aquest edifici el 1979, amb l’inici dels ajuntaments democràtics, després del franquisme. El cert, però, és que avui aquest edifici es reinaugura per segon cop. El primer va ser també a finals de novembre de 1928, el dia 25.

L’edifici de l’Ajuntament, la Casa Consistorial, ha viscut els fets històrics i socials més transcendentals de la nostra ciutat. Va ser inaugurat en plena dictadura de Primo de Rivera. De fet, el dia de la seva inauguració la plaça estava repleta de militars i eclesiàstics. Va viure la proclamació de la República. Va viure com hi entraven les tropes franquistes sense cap mena d’oposició i es feien amb el control de la institució, durant la llarga nit de més de quaranta anys, i finalment ha viscut els ajuntaments democràtics des del 79 fins avui.

Aquell novembre de 1928, el Ministre de Governació va oferir el títol de ciutat a Sant Feliu, el senyor secretari va explicar davant dels assistents com de necessària era la obra de l’edifici, i podem saber gràcies a la premsa de l’època com d’entusiasmada n’estava la ciutadania.

En els darrers mesos, en els darrers dos anys, se n’ha parlat molt sobre la reforma de l’edifici de l’Ajuntament: si era necessària, si valia molts diners, si el municipi tenia altres prioritats. Avui dia, a diferència del 1928, no convidem al Secretari municipal, en aquest tipus d’actes perquè ens expliqui les bondats de la reforma, però tal com el 1928, cal reivindicar la importància i la transcendència d’aquesta reforma.

L’any 2019, a finals de l’anterior mandat, és quan es pren la decisió de fer aquesta reforma integral. L’edifici de l’Ajuntament va esdevenir amb els anys un edifici obsolet, que no complia cap normativa d’accessibilitat, ni d’eficiència energètica, i que no permetia als treballadors i treballadores un mínim de condicions dignes per exercir les seves tasques professionals. Qui no recorda veure treballadores treballant amb guants i abric?

Avui Sant Feliu inaugura un edifici modern, intel·ligent i sostenible. Un edifici que respon a les exigències d’una administració moderna i del segle XXI. Un edifici que millorarà notablement l’atenció ciutadana, amb noves sales i noves confortabilitats. Un edifici posat al dia i que garantirà també la confortabilitat de les seves treballadores.

S’ha parlat molt, com deia, sobre el cost de la reforma. El cert és que gràcies a l’esforç col·lectiu, en aquest mandat s’han aconseguit gairebé 2,5 milions d’euros de finançament d’altres administracions, que hauran finançat gairebé el 80% del cost total de la reforma.

Avui és un dia important per la ciutat. La casa de la vila, la casa de totes les santfeliuenques reobrirà demà les seves portes després de dos anys llargs i complexos d’obres. Reobrirà les portes per atendre, donar respostes als assumptes, als tràmits, a les instàncies de tota la ciutadania. Reobrirà les portes per anar escrivint durant cent anys més les pàgines de la nostra història política i social.

Santfeliuencs, santfeliuenques gaudiu d’aquest reobert ajuntament. Moltes gràcies.

Comentaris

Entrades populars