Resposta a les crítiques sobre la cavalcada de Reis

 

Soc conscient com a alcalde de la ciutat, i som conscients com a govern que la cavalcada dels Reis d'aquest any ha rebut forces crítiques i comentaris despectius a les diferents xarxes socials.

En nom meu, en nom del govern i en nom de l'Ajuntament de Sant Feliu vull demanar disculpes a totes aquelles veïnes i veïns pels quals la cavalcada no ha complert les seves expectatives.

Dit això, aquest article pretén donar una resposta a algunes crítiques i vol ser una explicació de com es prepara i que es té en compte per preparar una cavalcada de reis com la de Sant Feliu.

En primer lloc, cal parlar del model de cavalcada de reis de Sant Feliu. La cavalcada de Sant Feliu és un model de cavalcada participativa, on les entitats que hi ha formen part de la Comissió en la qual es debat cada any les millores i els canvis a fer. Aquest govern no ha pres aquest any, ni en els tres anteriors cap decisió sobre el canvi de model de la cavalcada, i hem donat continuïtat a un model que fa anys que dura a Sant Feliu. A mi personalment, em sembla perfecte un model participatiu on les entitats que hi participin tinguin veu, i on no tots els elements que surten a la cavalcada es contracten a fora.

Per tant, el primer aclariment que cal fer, és que aquest any i els tres anteriors, no s'ha pres cap decisió de caràcter polític sobre el recorregut, sobre si hi ha d'haver més o menys caramels, sobre el nombre d'elements participants, o sobre si hi ha d'haver més o menys música a la cavalcada.

El pressupost. Algunes crítiques apuntaven a una rebaixa del pressupost de la cavalcada. La resposta és que el pressupost de la cavalcada s'ha mantingut estable en aquests darrers quatre anys. La cavalcada a la nostra ciutat ha costat aquest any 2023 uns 71.328 € que serveixen per pagar tant el campament del Patge Shelin i la seva dinamització, tots els elements de la cavalcada, i la producció de la part final a la plaça de la Vila. El cost en els darrers anys sempre ha estat al voltant d'aquests 70.000 €.

Els caramels. Segurament ha estat el gran tema d'aquesta edició. Hi havia menys caramels? Per què n'hi havia menys? Van ser les preguntes més freqüents durant i els dies posteriors a la nit de reis. La resposta és clara, sí que hi havia menys caramels, exactament 778 kg pels 3.050 kg que es llençaven als anys abans de la pandèmia.

En aquest punt a parer meu hi ha un debat de fons, segurament molt poc popular, però que algun dia s'haurà d'abordar seriosament. Són necessari els caramels a la cavalcada? Són necessari 3.050 kg de caramels? És un debat que altres ciutats s'han plantejat com Vic, Lleida, Figueres o Vilanova i la Geltrú que els han eliminat de les seves cavalcades, i que enguany em costa que a la nostra Comissió de Reis alguna entitat va demanar que no se'n tiressin. Els motius poden ser diversos. Primer per la perillositat que pot comportar, després per les queixes d'anteriors anys de com quedava de brut el carrer, i els problemes pel servei de neteja de fer-lo net.

Però com deia, aquest any no s'ha pres cap decisió política pel que fa a la cavalcada, i per tant no s'ha pres cap decisió de si hi havia d'haver més o menys caramels. El que hi ha hagut és un seguit de qüestions més o menys desafortunades.

L'adquisició de caramels per part de l'Ajuntament es fa per contractació, exactament amb un contracte menor. Un contracte valorat amb 5.338,85 € pels 3.050 kg que es compraven a les edicions d'altres anys. Enguany no es va rebre cap oferta per part dels proveïdors. Com tot el preu de caramel s'ha triplicat. Quan es va contactar amb els proveïdors alguns ja no servien, d'altres ja s'havien quedat sense estoc disponible. Amb el proveïdor que es va fer la contractació només disposava dels caramels tous que es van llençar aquest any, molt més cars, de molta més qualitat i de menor pes.

Explicada la qüestió dels caramels una reflexió. L'any 2021 no es va llençar ni un caramel a la cavalcada, i es va optar pels confetis. L'any passat aquesta qüestió no va aixecar cap rebombori.

El recorregut. Per aquesta edició l'Ajuntament vam explicar que les obres del soterrament afectaven el disseny del recorregut amb les afectacions actuals al carrer de Constitució per poder arribar als barris de la Salut i Can Calders. Aquestes afectacions ens seguiran acompanyant per un període de com a mínim sis anys.

A Sant Feliu el disseny del recorregut té tres aspectes que sempre s'han de tenir presents. L'orografia de la ciutat amb forts pendents (aquest any es va descartar arribar a la Salut per la baixada del cementiri per un tema de seguretat).

L'horari. La cavalcada comença a les 18 h i té previst l'arribada a les 20:30 h a la plaça de la Vila. Allargar el recorregut suposa allargar l'horari, tant pels participants, com pels infants que s'esperen a la plaça. Antigament, s'havien rebut moltes crítiques pel fet d'arribar massa tard a la plaça.

Un altra qüestió a tenir en compte és que canviar de recorregut cada any també és un fet complicat, ja que al costat del recorregut s'ha de dissenyar un pla de seguretat obligatori, que es fan per contractació.

Els participants. Finalment, un dels aspectes criticats és que hi havia pocs elements i poca animació. Com he comentat, la nostra cavalcada respon a un model participatiu. aquest any han participat els esplais Sant Llorenç, Sant Feliu i Diversitat Lúdica, els Castellers que acompanyen el Patge Shelin; els Petardons i Petardones de Can Calders que acompanyen al Carbonet, Asprodis, Tronats i Cornuts, i la carrossa del carrer Santa Creu, i els Bombers.

Finalment, comptem amb l'ajuda per a l'organització, el control i la seguretat dels Voluntaris i de la Creu Roja, als quals se'ls ha d'agrair enormement la tasca que fan.Comentaris

Entrades populars